Yöneticinizin Güvenini Boşa Çıkaracak 6 Kusurlu Davranış

Yöneticinizin Güvenini Boşa Çıkaracak 6 Kusurlu Davranış

İş hayatınızda başarıyı ve mutluluğu yakalayabilmek için yöneticinizle iyi anlaşmanız en önemli unsurlardan birsidir. Yöneticinizle aranızın iyi olması, size bir çok konuda fayda sağlayacağı tartışılmaz bir gerçek. Ama aranızın iyi olmasına dayanarak, atacağınız yanlış bir adım, sonunuzu getirebilir. Özellikle aranız iyi diye rahat davranır, verdiği görevlerde ciddiyeti elden bırakır, arkasından konuşmak gibi bir yanlış yaparsanız hiç kuşkusuz bu davranışlar size olumsuz bir sonuç doğuracaktır. Eğer başarılı bir kariyere sahip olmak istiyorsanız, yöneticinizin güvenini boşa çıkarmamalısınız.

İş hayatınızda yöneticinizle aranızı iyi tutmak gibi bir gayeniz varsa, güvene dayalı bir ilişkiniz olmalıdır. Yani yöneticiniz size bir görev veriyorsa gözünü arkada bırakmamalı ve sizin bu görevi layıkıyla yerine getireceğinizden emin olabileceği hissiyatını onda uyandırmalısınız. Elbette bu güveni yaratmakta öyle kolay değildir. Yapacağınız en ufak bir yanlış, yöneticinizin güvenini suistimal edeceğinden iş yerindeki huzurunuz kaçabilir. Yani güveni kazanmak oldukça zorken, işinizi kaybetmeniz çok kolaydır. Bu nedenle yöneticinizin güvenini bir şekilde kazanmalı ve bu güveni kaybetmemek için büyük çaba sarf etmelisiniz.

Şimdi, yöneticinizin güvenini boşa çıkaran 6 şeyden bahsedeceğim:

Yöneticinin Dedikodusunu Yapmak

İlk olarak bu maddeden başladık, çünkü en önemli konulardan birisi bu. Yöneticiniz hakkında birilerine konuşmanız hiç de doğru değildir. Bu konuştuklarınız doğrudan veya üzerine ekleme yapılarak onun kulağına mutlaka gidecektir. Hatta konuştuğunuz kişinin yöneticinizle arasının oldukça iyi olabileceğini de asla unutmamalısınız. Belli zamanlarda yöneticiniz, onun hakkında ne düşündüğünüzü size soracaktır. Sorduğu zaman saygı çerçevesinde cevabınızı iletmeniz en doğrusudur. Ama bu soruyla karşılaştığınızda cevap vermeyip başkasına şikayet ettiğinizde, kendi kuyunuzu kazmış olursunuz. Bu nedenle herhangi bir iş arkadaşınıza, yöneticinizin dedikodusunu iyi veya kötü bir şekilde yapmaktan kaçının.

Tahminler Üzerine Konuşmak

Yöneticiniz sizden bir konuda araştırma yapmanızı, verilere, gerekli bilgilere, bulgu ve sonuçlara ulaşmanızı talep etti. Bunun üzerine siz, bu işleri angarya görerek sadece tahminleriniz üzerine bir rapor hazırladınız ve kendi düşünceleriniz belirttiniz. İşte bu durum da yöneticilerin hiç sevmediği durumlardan birisidir. Siz bu şekilde hareket ederek onun düşüncesini önemsemediğinizi, gereksiz işlerle uğraştırdığını ima etmiş olursunuz. Bırakın tahminlerinizi ve giden zamanınızı, verilen görevi istendiği gibi yapmaya özen gösterin. Nasıl olsa sizin görüşlerinizi de merak edecek ve soracaktır. O zaman kendi görüşlerinize ve tahminlerinize yer verirsiniz.

Sözünde Durmamak

İş dünyasında yaşayacağınız en büyük yanlışlardan hatta kariyerinizi bitirecek hareketlerden birisi de verdiğiniz sözü yerine getirmemenizdir. Yöneticinize, ‘ben bu işi halledeceğim’ dediğiniz zaman bu sözün arkasında durmalısınız. Çünkü sözlerinizle yöneticiniz sizin bu işi yapacağınıza inanır ve görevin yerine getirilmesini bekler. Aynı zamanda iş tanımınızda yer alan görevleri yerine getirmemek ve oluşan gündelik gelişmeler karşısında sorumluluklarınız gerçekleştirmemek, güven kaybına neden olacaktır. Görevlerinizi yerine getirmediğiniz zaman, yöneticinizin aklında birçok soru işaretinin kalacağından da emin olabilirsiniz.

Hataların Sorumluluğunu Almamak

Profesyonel iş hayatı, bazı sorumlulukları üstlenmenizi gerektirir. Ama siz etliye sütlüye karışmadan geçinip giderim mantığındaysanız, başarılı olamazsınız. Elinizi taşın altına koymalı ve aldığınız sorumluluklardan alnınızın akıyla çıkmalısınız. Bilmeniz gerekiyor ki ne kadar deneyiminiz olursa olsun, her çalışan hata yapabilir. Önemli olan bu sorumluluğu almak ve yapılan hataları düzeltebilmektir. Yöneticiniz de zaten bunun farkındadır. Ama buradaki en büyük sorun, hataları kabul etmemek ve bahanelerin arkasına sığınmaktır. Bunlar yöneticinin hiç ilgilenmediği noktalardır ve sizin yapmanız gereken, hatalardan ders almaktır.

Yöneticiye Rapor Vermemek

Yöneticinizin güvenini hızlı bir şekilde kaybetmenize neden olan en önemli noktalardan birisidir. Eğer yöneticinizin bilgisi olması gereken konularda rapor vermeyerek kendi başınıza hareket ediyorsanız, suyunuzu ısıtıyorsunuz demektir. Rapor etmeniz gereken konuları, gerek sözlü gerekse yazılı olarak bildirmeyi ihmal etmeyin. Unutmak gibi bir bahanenin söz konusu olamayacağını da aklınızdan çıkarmayın. Yani gün gelip geçmişte yaşanan bir durumu, yöneticinizin karşısına sürpriz yapar gibi çıkarmamaya dikkat etmelisiniz.

Üste Çıkmak

Başarılı sonuçlanan her işin altına imzanızı atarken, başarısız olmuş işlerde ‘ben söylemiştim’ diyerek sıyrılmak da güven kaybedeceğiniz konulardan birisidir. Sonuçta bir işe başlanırken sizin de fikriniz alınmıştır veya yorumlarınız beklenmiştir. Siz bu aşamada sessiz kalıp işi önemsemeden hareket etmişseniz, başarı sağlanamadığı zaman sakın üste çıkmayın. Hele ki başarıyla sonuçlanan bir işin tüm övgüsünü siz almayın ve diğer ekip arkadaşlarınızla paylaşmayı bilin.

3

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı