MVZ249504
-Operatör hızlı kargo taşımacılığı yapan firmalar ve posta idaresinden alınan geri dönüşlerde, taşıdıkları eşyanın Kozmetik Kanunu kapsamında kozmetik ürünü olup olmadığı konusunda zaman zaman tereddüte düşüldüğü ve Uygulama birliği sağlanması açısından dikkat edilmesi gereken hususların sorulduğu,
-2022/9 sayılı Genelge hükümleri kapsamında posta ve hızlı kargo yoluyla taşınan eşyanın kozmetik ürün olup olmadığı değerlendirilirken, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu görüşleri çerçevesinde, aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması gerektiği konulularında Gümrükler Genel Müdürlüğünün Türkiye KARİD Türkiye Kargo Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneğine (UTİKAD) muhatap yazıları ektedir.
---Kozmetik ürünler 5324 sayılı Kozmetik Kanunu ve 08.05.2023 tarihli 32184 (mükerrer) sayılı Kozmetik Ürünler Yönetmeliği’ne uygun olmalıdır. Bir ürünün kozmetik ürün olup olmadığına ambalajında yer alan ifadeler, kullanım yeri, kullanım amacı ve içinde yer alan bileşikler bir arada değerlendirilerek karar verilir.
---Kozmetik ürün tanımına göre kozmetik ürün insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış olmalıdır. Bu tanımda yer almayan bölgeler için hedeflenmiş ürünler kozmetik ürün olarak kabul edilmez. ( Ör. İç genital organlar, boğaz, göz içi, kulak içi gibi)
---Kozmetik ürünlerin amacı yukarıda belirtilen vücut kısımlarını temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmaktır. Bu ifadede belirtilen amaçlar haricinde tedavi amaçlı, ağrı kesici veya antiseptik amaçlı ürünler kozmetik ürün olarak kabul edilmez.
Bu genel açıklamalar dışında farklı ürün tiplerinin kozmetik ürün olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği konusunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayımlanan Kozmetik Ürünler İle Sınır Teşkil Eden Ürünlere İlişkin Kılavuz hükümleri geçerli bulunmaktadır.