Asset Grup
Gıda İle Temas Etmeyeceği Beyan Edilerek İthal Edilen Eşyalar İçin Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu Konulu Önemli Bilgilendirme
MVZ249415


2024/5 Sayılı ‘’Tarım Ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği’’ Kapsamında kapsam dışı tareks referans numarası beyan edilerek İthal edilen eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilip edilmediğinin tespiti hakkında 10.10.2024 Günlü Resmi Gazetede Gümrük Genel Tebliği (Serbest Dolaşıma Giriş) (Seri No: 18) yayımlanmış olup ektedir.

Konu ile ilgili özet bilgilendirmemiz aşağıdadır.

- Tebliğ Hükümleri sadece serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşyalar için uygulanacaktır.

-Tebliğe göre örneğin gıda sanayiinde kullanılmayacağı beyan edilerek sabit referans numarası ile ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılacaktır.

-Eşyanın serbest dolaşıma girişi sonrası beyana uygun kullanım, teslim veya işleme konu edilip edilmediğinin tespiti DK1 kodlu YGM raporuile yapılacaktır.

-YGM raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenmek zorundadır. Eşyanın teslim, kullanım veya işleme konu edilmediğinin ispatı ve süresi içinde başvurulması kaydıyla bu süre üçer aylık dönemler halinde uzatılabilecek ancak ek süreler dâhil yirmi dört ayı geçemeyecektir.

-DK1 tespit işlemlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken tespit raporlarının, tespitin yapıldığı ayı takip eden ayın yedinci iş gününün bitimine kadar ilgili gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekmektedir.

-Tespit raporunun bu süre içinde ibraz edilmemesi halinde, ibraz süresinin bitiminden itibaren başlamak üzere raporun ibraz edildiği güne kadar geçen her gün için yükümlüye Gümrük Kanunu’nun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca usulsüzlük cezası uygulanacaktır. (Güncel 828 TL) Fakat usulsüzlük cezası en fazla iki aylık süre için uygulanacak olup bu sürenin sonunda uygunluk vermeye yetkili kurum bilgilendirilecektir. İlgili Kurumdan uygunluk yazısı alınamaması durumunda Gümrük Kanununun 235. Maddesi hükümlerine göre ağır cezalar ile karşılaşılabilecektir.

-Süresi geçirilerek ibraz edilen tespit raporları ancak süre bitiminden itibaren iki ay içinde ibraz edilmiş olması ve düzenlenen 241. madde cezaların tahsili şartıyla kabul edilecektir.

-Eşyanın beyana uygun olmayan kullanım, teslim veya işleme konu edildiğinin tespit edilmesi halinde ilgili kurum bilgilendirilecek, İlgili Kurumdan uygunluk yazısı alınamaması durumunda yine Gümrük Kanununun 235. Maddesi hükümlerine göre ağır cezalar uygulanacaktır.

-1/1/2024-30/6/2024 tarihleri arasında tescil edilen beyannameler kapsamında yapılacak tespitlere ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporlarının, süre uzatımına ilişkin hususlar saklı kalmak kaydıyla 31/12/2024 (dâhil) tarihine kadar düzenlenmesi gerekmektedir.

-Tebliğ hükümleri yetkili kurumlarca yapılacak kontrolleredair kendi mevzuatlarında hüküm bulunması şartıyla geçerlidir. Şu anda bahsedilen düzenleme sadece “Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğinde (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2024/5) mevcuttur. Diğer Ürün Güvenliği ve denetimi Tebliğlerinde bu tür bir düzenleme yapıldığı takdirde YGM raporu bu tebliğler kapsamında da talep edilebilecektir.

Bu e-posta bildirim tercihleriniz düzenli Mevzuat Bülteni almak üzere ayarlandığı için gönderilmiştir. Eğer mevzuat bildirimlerini almak istemiyorsanız lütfen linke tıklayarak optimus@assetgrup.com.tr e-psota adresine konusunda "unsubscribe" yazan boş bir mail atınız.

Telif Hakkı © 2003-2023 Asset Grup. Tüm hakları saklıdır.
Ek dosya: Esyanin SDG Sonrasi Kullanim Veya Teslimine Yonelik Yapilan Beyanlarin Dogrulugunun Kontrolu Konulu Teblig.docx