Sanayinin Çarklarını Hızlandıracak 15 Adım

Sanayinin Çarklarını Hızlandıracak 15 Adım

Reel ekonomiyi canlandıracak yeni adımlar için düğmeye basıldı. Şirketlerin alternatif pazarlara girişini kolaylaştıracak tedbirlerden hibe kredilerine kadar birçok alanda reformlar geliyor. İşte sanayinin çarklarını hızlandıracak 15 mucize adım!

Bölgesel gelişmeler nedeniyle yaşanan ihracat kaybını telafi edecek, üretimi artıracak ve reel sektörü canlandıracak yeni adımlar için düğmeye basıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bu alandaki reformlara öncülük ediyor. Alternatif pazarlara girişi kolaylaştıran tedbirler üzerinde çalıştıklarını ve üreticilerin refah düzeyini artıracak adımlar atacaklarını belirten bakanlık yetkilileri, üretim ve ihracatı destek programı kapsamında girişimciye nakdi yardım, üreticiye dekar başına 100 liralık destek, projelere yüzde 50’ye varan hibe, ürün işleme, paketleme, ekipman alımında karşılıksız kredi, dış pazarda rekabet gücünü artıracak adımlar başta olmak üzere bir dizi reformlar yapılacağını aktardı. İşte öne çıkan 15 adım…

DEKAR BAŞINA 100 LİRA
Bu yıl 5 dekar ve altı arazisi olan üreticilere, dekar başına 100 liralık destek sağlanacak. Yeni bağ kuran çiftçilere sertifikalı fidan kullanımı için dekar başına 280, standart fidan kullanarak bahçe tesis edene de dekar başına 100 lira verilecek.

YÜZDE 50’YE VARAN HİBE
Kalkınma Bakanlığı bünyesindeki Kalkınma Ajansları tarafından özel sektör projelerine yüzde 50’ye varan hibe sağlanacak.

İŞLEME, PAKETLEME DESTEĞİ
Depolama, ürün işleme, paketleme, ambalajlama ve makine-ekipman alımlarına yüzde 50 karşılıksız kredi desteği verilecek.

SÜBVASYONLU KREDİ
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri farklı konularda sübvasyonlu kredi verecek. Küçük işletmelerin finansmanına erişimi de kolaylaşacak.

GİRDİ MALİYETi DÜŞECEK
Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, dış pazarda rekabet güçlerinin artırılması için mazot, gübre ve toprak analizi destekleri verilmeye devam edecek.

ORGANİK TARIMA ÖNCELİK
Organik tarım, araştırma-geliştirme çalışmaları desteklenecek. Hasat sonrası miktar-kalite kayıplarının önlenmesi için araştırma enstitüleri çalışmaları devam edecek. Üreticilerin refah düzeyinin artırılmasına yönelik projeler sürecek.

DEPO YAPIMINA TEŞVİK
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yatırım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yer alan illerde ürün işleme-pazarlama ile depo yapımına yüzde 50-65 oranında hibe desteği verilecek.

KAYIPLAR EN AZA İNDİRİLECEK
Yaş meyvelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi, tarım sektörünün geliştirilmesi için destek paketleri hazırlanacak.

PAZARLAMA ALTYAPISI GÜÇLENECEK
Üretici örgütlerinin kurulması, güçlenmesi ve pazarlama altyapılarının kuvvetlendirilmesi teşvik edilecek.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ HIZLANACAK
İhracat işlemleri kolaylaştırılacak. Gümrüklerde dijital yatırımlar artırılacak. Gümrük işlemleri hızlandırılacak. İhracat artışına yönelik yatırımlara öncelik verilecek.

VERGİ KOLAYLAŞACAK
Yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Vergi Usul Kanunu çıkarılacak. Vergi Usul Kanunu güncellenecek. Esnafa, KOBİ’ye kolaylık sağlanacak.

ENERJİ RUHSATLARI KOLAYLAŞTIRILACAK
Enerji lisans, ruhsat ve izin işlemlerinin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi için çalışmalar başlatılacak. Enerji yatırım süreçlerini kolaylaştırmak üzere Enerji Piyasası Düzeneme Kurumu (EPDK) tarafından lisans, ruhsat, izin işlemlerinde istenen belgelerin azaltılması ve elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapılacak.

PATENT KANUNU TAMAM
KOBİ’ler açısından büyük önem taşıyan düzenlemeler fikri ve sınai haklar konusunda 360 derece koruma sağlayacak. Yasanın en önemli getirilerinden biri de fabrikalarda çalışan işçilerin üretimde yarattıkları katma değerden pay alabilmeleri olacak.

ARSA KOLAYLIĞI YOLDA
Endüstri ve Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) arsa maliyetlerini azaltacak yeni bir mekanizma kurulacak. OSB’lerdeki yetki karmaşası bitecek.

KOBİ’YE DİJİTAL AĞ
Teknolojinin kamu yönetiminde kullanılması için Dijital Türkiye Projesi yol haritası oluşturulacak. KOBİ’ler de bu dijital ağa dahil olacak. Bürokasi yükü hafifleyecek.

YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILDI
HÜKÜMET, iki yıllık dönemde yatırımları güçlendirmek için de desteklerini sürdürüyor. Yeni dönemde teknoloji ürünlerine yönelik yatırımlarda vergi indirimi, faiz desteği, gümrük muafiyeti başta olmak üzere beşinci bölge teşviklerinin tamamı uygulanmaya başlandı. Yeni işçi alımlarında belli süre ücretleri İŞKUR karşılarken, işverene maliyet yüklenmiyor. Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi sağlanıyor. Destek yüzde 35’e çıkarılırken, Hazine destekli kefaletin kapsamı da genişletildi. Kamu alımlarında orta-yüksek sektörlerde yerli payı artırıldı. Yatırım destek ofisleri güçlendiriliyor. Enerji, sağlık, uzay, otomotiv, bilişim gibi öncelikli sektörlerde teknolojik üretim yatırımları, prototip süreçleri destekleniyor.

0