Sanayiciler Gümrüklerde Hızlı ve Etkin Bir Sistem İstiyor

Sanayiciler Gümrüklerde Hızlı ve Etkin Bir Sistem İstiyor

Sanayiciler gümrüklerdeki kırmızı hat uygulamasından şikayetçi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci’nin katıldığı toplantıda konuşan ISO Başkanı Bahçıvan uygulama nedeniyle işlemlerin uzadığına ve maliyetlerin arttığına dikkat çekti.

Sanayi Odası (ISO) Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı, ‘’Üretim Odaklı Yeni Ekonomi Anlayışının Ticaret ve Sanayimiz Açısından Önemi ve Etkileri’’ ana gündemi ile gerçekleştirildi. ISO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci konuk olarak takıldı.

Konuşmasında gümrük muayene işlemlerinde kırmızı hat uygulaması nedeniyle işlemlerin uzadığına ve maliyetlerin arttığına dikkat çeken Bahçıvan, ‘’Kırmızı hattın risk değerlendirme kriterlerinin gözden geçirilmesi, ürünlerin bu hafta alınması sürecinde daha seçici davranılması, sorunun çözümü noktasında faydalı olacaktır’’ önerisinde bulundu.

Rekabeti Artırır

Gümrüklerde etkin ve hızlı bir sistemin varlığının dış ticarette rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacağını söyleyen Bahçıvan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın konuya yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek ‘’Özellikle ‘yetkilendirilmiş yükümlü’ uygulaması, gümrüklerdeki yığılmaların önüne kısa vadede geçebilmek için sürekli savunduğumuz past-performans sistemini desteklemektedir. Bu uygulamanın yaygınlaştırılması sanayicilerimizin gümrük süreçlerini kolaylaştırılacaktır’’ dedi.

Mektuplar Devlete

Konuşmasında sanayicilerin kamuya yönelik teminat mektupları ve iflas erteleme konularındaki sıkıntılarına da değinen Bahçıvan, şunları söyledi: ‘’Teminat mektubu sorununu, gümrüklerde Dahilde İşleme Rejimi kapsamında da taşıyoruz. Bu teminatların çözümü çok uzun sürmekte, bu da firmalarımızı nakit açısından sıkıntıya sokmaktadır. Teminat mektubu sorununa çözüm olarak, alacak sigortası sisteminin Bakanlığın gündeminde olmasını öneriyoruz. Yine son zamanlarda çok sayıda şirket tarafından mahkemelere başvurularak iflas erteleme kararı alınmaktadır. İflas erteleme koşullarının daha gerçekçi olması gerektiğine inanıyoruz. Gerçekten finansal zorluk yaşamakta olan iyi niyetli firmalarla birlikte alacaklıları da koruyacak, ancak istismarı da engelleyecek nitelikte yeni bir düzenleme yapılmalıdır.’’

Kırılganlık Vurgusu

Konuşmasında, ani sermaye çıkışlarından uluslararası rezervlerde yaşanan düşüş eğilimine ve özel sektör bilançolarının yüksek döviz kuru kırılganlığı taşınması kadar bazı önemli risklerin halen sürdüğünü kaydeden Bahçıvan, ‘’Tüm bu riskler bankacılık sektörünü de etkileme potansiyeline sahip. Her ne kadar bankamızın sermaye yeterliliği güçlü olsa da, Basel III uygulamalarının önümüzdeki dönemde bankaların kredi verme kapasitesini bir miktar sınırlayabileceğine ve bu durumun reel sektörün finansman sıkıntılarını arttırabileceğine dikkat çekmek istiyoruz’’ değerlendirilmesinde bulundu.

Yüzde 5’e Düşürdük

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, 2002’de yüzde 13 olan ihracattaki kırmızı hat oranını 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde yüzde 5’e kadar düşürdükleri bilgisini verdi.

Bu oranı daha da aşağıya çekmek için çalıştıklarını ifade eden Tüfenkci, ‘’Periyodik olarak merkezi risk profilleri kapsamında ihracatta kırmızı hatta yönlendirilme nedenleri incelenmektedir. Yapılan inceleme neticesinde en çok kırmızı hatta sevk yapan, ancak isabet oranı yetersiz bulunan risk profilleri üzerinde, güncellemeler yapılıyor.

Böylece kırımızı hattın sadece riskli alanlarda kullanılmasını sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şu anda ihracat işlemlerinin yaklaşık yüzde 35’i mavi hatta işlem görmektedir.

Mavi hatta işlem gören ihracat beyannamelerinin gümrük işlemleri hızlanmıştır.’’ diye konuştu.

Kırmızı Hat Nedir?

Gümrüklerde kırmızı hat uygulamasıyla, rutin kontrolün dışında aynı zamanda fiziki muayene de gerçekleştiriliyor. Bu uygulama ihracatçıya zaman kaybının yanında ürünün içeriğine göre yaklaşık 400-500 dolarlık ek maliyet de yükleyebiliyor.

0