Aşırı yüklemeden kaynaklı kazaları önlemek için ihracatçıya, mal yüklü konteyneri tartarak brüt ağırlığını beyan etme zorunluluğu getirilmişti. Uygulama büyük zaman ve maliyet kaybına neden oluyordu. Bakanlık şikayet ve talepleri dikkate alarak yeni yönerge yayımladı. Artık tartma işlemi limanlar dışında da yapılabilecek.
‘Konteyner tartımı’ krizi çözülüyor. Aşırı yüklemeden kaynaklı kazaları önlemek için 1 Temmuz’dan itibaren ihracatçıya, mal yüklü konteyneri tartarak brüt ağırlığını beyan etme zorunluluğu getirilmişti. Yeni uygulama limanlarda ihracatçıya büyük sıkıntı yaratıyordu. Zaman kaybından ve maliyetten şikayetçi olan ihracatçılar konteynerlerin liman dışında da tartılabilmesi talebinde bulunmuş DÜNYA konuyu manşetten duyurmuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, eylül ayında yayınladığı yeni yönerge ile Konteyner Tartımı Yönergesi’nde sektörün talepleri doğrultusunda kolaylaştırma yaptı. 9 Eylül’de yeni yönerge devreye girdi. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, firmaların artık bakanlığın mevzuatına uygun olarak kurdukları, işlettikleri ve periyodik muayenesini yaptırdıkları kantarlarında tartımlarını yaparak DBA Belgesi’ni düzenleyebileceklerini açıkladı.
‘Süreç çok daha kolaylaştı’
Yeni yönergede yapılan değişikliklerden özellikle kantarlara ilişkin hükümlerle, tartımlarda uygulanacak Yöntem-2 hakkının onaylanmış kişi statüsüne sahip firmalara da tanınması dikkat çekti. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Genel Müdürü Cavit Uğur, yönergenin yayınlanması öncesi ve sonrasında derneğin yönergeye ilişkin yaptığı önerilerin de yer aldığı bu değişikliklerle konteyner tartımı uygulaması sürecinin daha da kolaylaştığını söyledi. Uğur, “İhracatçılar kendi tesislerinde Bakanlığın mevzuatına uygun olarak kurdukları, işlettikleri ve periyodik muayenesini yaptırdıkları kantarlarında tartımlarını yaparak DBA Belgesi’ni düzenleyebilecekler” dedi. Kullanılacak kantarlarla ilgili de değişiklik yapıldı. Bunlardan biri de yükletenlere hizmet aldıkları kantar operatörlerine ait tartı aletleriyle ilgili bilgileri UDH Bakanlığı bölge müdürlüklerine ve kantar hizmeti veren liman işletmelerine de bu bilgileri bağlı oldukları liman başkanlıklarına yönergeye eklenen Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti İçin Yöntem-1 Kapsamında Kullanılan Tartı Aletlerinin Bildirimine İlişkin Form ile (Ek-3 form) bildirme şartı getirilmesi .Uğur, ilgili kamu birimlerinin de bu bilgileri TMKTDGM’ye bildireceğini ve idarenin de tüm bu kantar operatörlerinin listesini www.tmkt.gov.tr adresinde yayınlayacağını belirtti. Böylece kullanılan kantarların bir listesi ihtiyaç duyan yükletenlerin bilgisine de açılmış olacak.
İlk yayımlanan yönergedeki birçok yoruma açık bölüm de netleştirildi. Uğur, “Doğrulanmış Brüt Ağırlık Belgesi’ne dair birçok noktanın netleştiğini ve uygulamanın kolaylaştığını söylemek mümkün” dedi. Uğur, yönergenin yayınlanmasının ardından sıkça gündeme gelen DBA bilgisinin ve belgesinin ilgili liman ve gemi acentelerine iletilmesi sürecinde ortaya çıkan ek maliyetlerin de yeni yönergeyle azaldığına dikkat çekti. Uğur, “Yöntem-2 hakkının sadece gümrük mevzuatı tarafından belirlenmiş Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsüne sahip firmalara tanınmış olmasının bu yöntemin çok az firma tarafından kullanılabilmesine neden oluyordu. Bu konuda da yeni bir düzenleme yapılmış. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü’nün yer aldığı maddeye ‘onaylanmış kişi statüsü’ de eklenmiş” diye konuştu.
Kantarlarda kalibrasyon şartı aranmayacak
Uygulamanın yürürlüğe girmesinin öncesinde ve sonrasında özellikle tartımda kullanılacak kantarlarla ilgili konulara dikkat çektiklerini belirten UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur; “Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yayınladığı yönerge gereği konteyner tartımı için kullanılacak kantarların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ‘Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği’nde belirtilen yasal gereklilikleri sağlaması ve bu doğrultuda bakanlık tarafından verilmiş bir muayene kartına sahip olmasının yanında son altı aya ait kalibrasyonunun da yapılmış olması gerekiyordu. Bu doğrultuda UTİKAD olarak mevzuatın yayınlandığı günden bu yana kalibrasyon şartını da karşılayan tartı aletlerinin sayısının başlangıçta yeterli olmayabileceğini ve 6 ayda bir yapılması gereken kalibrasyon zorunluluğunun kantar işletmelerinin tamamı tarafından karşılanamayabileceğini öngördük. Bu durumda ihracatçılar ve lojistikçiler kullanacakları kantarın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikası ve geçerli muayene belgesinin yanı sıra 6 ay geçerli kalibrasyon belgesine sahip olup olmadığını da kontrol etmek zorundaydı. Yönergedeki bu maddenin öngörülerimiz çerçevesinde değiştirildiğini görüyoruz. Yeni düzenlemeler ile tartımda kullanılan kantarlarda kalibrasyon şartı aranmayacak. Ancak konteyner tartımı yapılan kantarların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından iki yılda bir yapılan periyodik muayenesi yerine her yıl muayene edilmesi şartı getirilmiş ki bu da kantarların zaman içinde artan kalibrasyon kaynaklı hata paylarının azaltılmasına yönelik olumlu bir adım” diye konuştu.
Kaynak: dunya.com – Aysel Yücel