Son yıllarda global ticaretten aldığı pay hızla artan Çin, dünyanın bir numaralı tedarikçisi, ihracatçısı konumunda. 2015 itibarıyla ülkenin dış ticaret hacmi 3 trilyon dolara yaklaştı. Çin’in ihracat yaptığı ülkeler arasında yüzde 0.76’lık payı olan Türkiye ise sıralamada 25’inci durumda.
Ülkenin ihracatından aldığımız pay, Çin’de yapılan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kontrolleriyle artış gösterdi. TSE, Türk firmalarının birebir ticaret yaptığı Çinli üreticilerin de kalite kontrollerini sağlamaya başladı. Bu sayede güvenilir ve kaliteli ticaretin önü açılırken yeni iş bağlantıları da çoğaldı.
ÇİN TİCARETİ TSE İLE GÜÇLENECEK
Öte yandan Çin mallarının Türkiye pazarındaki ağırlığı her geçen yıl artıyor. Özellikle 2011’de Türk Standartları Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu yönetmelik ve yaptırımlar sonrası Çin mallarının kalitesinin güvence altına alınmasıyla bu trend daha da hızlandı.
Bunun yanı sıra Çin’in İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasına yönelik çalışmalar, Türkiye’yi ticari anlamda bu dev ihracatçı ülke için önemli bir ekonomik platform olmaya yöneltti. Çin ile olan ticarette bir diğer önemli konu ise 2-4 Haziran 2016 arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan China Homelife Turkey fuarı.
Mobilya, ev tekstili, hazır giyim, inşaat malzemeleri, el ve elektrikli ev aletleri, hırdavat, kumaş, dekoratif kumaş, aydınlatma ürünleri, ev gereçleri, hediyelik eşya, tekstil, mutfak ve banyo armatürleri gibi çok sayıda ürün segmentini içinde barındıran fuara, 5 binden fazla profesyonel yönetici ve işadamının katılması bekleniyor.
China Homelife Turkey fuarı, Uzakdoğu potansiyelinden faydalanmak isteyen girişimciler için büyük bir fırsat niteliği taşıyor.