Bu dört alışkanlığı, her gün tekrarlayarak daha üretken olabilirsiniz. Girişimciler, dünya liderleri ve profesyonel sporcuların ortak bir özelliği vardır: Hepsinin ilginç alışkanlıkları var. Spor dünyasında, yere tükürme ve hatta alkışlama gibi garip alışkanlıklar, sporcu performansını iyileştirmekle alakalıdır. Fakat batıl bir inancın ötesine geçebilir mi?
Birkaç küçük ritüel alışkanlığı korumak, performans üzerinde potansiyel olarak ölçülebilir bir etki sağlayabilir. Bazı hesaplara göre, kişilerin yüzde 45’i onlar için zor olan durumlardan önce, ritüel davranışlarını gerçekleştirdiğini itiraf etti.
Sayacağımız dört alışkanlık ritüeller kadar garip olmayabilir, ancak en azından performansınızı ve tutumunuzu nasıl geliştireceğinizi açıklayabiliriz.
1. Çalışmaya biraz erken başlayın
Temel davranışlarla başlayalım. Erken çalışmaya başlamak kulağa hoş gelmeyebilir ancak alışkanlık haline dönüştüğünde bakış açınızı ve farkındalığınızı geliştirmiş olursunuz.
Açık olmak gerekirse: Sabah işe erken gidip 30 dakika önce başlamanız için teşvik etmiyoruz. Amaç, sabit bir zamanda uyanma ve trafikte öfkelenmeden işe gidebilmenizi sağlamak. Mesele şu ki, her sabah sadece bir kaç dakika uykunuzdan vazgeçmeniz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz, hayatınızdan endişe ve hayal kırıklıklarını çıkarabileceksiniz. İş yerinde de ruh haliniz ve performansınız artacaktır.
2. Görebileceğiniz her yere kendiniz için notlar bırakın
İlhamın ne zaman geleceği belli olmaz, kimi zaman işe giderken, kimi zaman duştayken, kimi zaman ise yatmadan önce… Bu nedenle, fikirlerinizi kaybetmemek ve değerlendirmek adına not almayı ihmal etmeyin!
Kendinize bıraktığınız notlar ilk başta kötü bir alışkanlık gibi gelebilir. Hafızanızın iyi çalışmadığına, unutkanmışsınız gibi bir izlenim bırakabilir… Lakin, çalışma alanlarınızın her yerinde notlar alarak, aktif, üretken ve korkusuz bir yaratıcı zihin oluşturabilirsiniz. Önemli olan bunu alışkanlık haline getirmeniz.
3. Duygularınızı ele geçirmek için görselleştirme kullanın
Ritüellerin gerçek anlamda olması gerekmez. Sadece bir şekilde size yardım etmeleri gerekir. Söz konusu yazdıklarınızın görselleştirilmesi HBR tarafından yürütülen bir deneyde de anlatıldığı gibi:
Deney, 85 öğrencinin canlı olarak izleyicilerin önünde şarkı söylemesiyle ilgiliydi. Oyuncuların yarısından sunum öncesinde nasıl hissettiklerini resmetmeleri istendi. – Sinirli? Korkmuş? Ölümüne korkmuş? – Daha sonra çizimi tam beş saniye yansıtın ve sonra çizimi silip çöp kutusuna atın dendi. İşe yaramaz gibi mi geliyor? Belki de… Ama ritüeli gerçekleştiren öğrenciler, daha iyi performans gösterdiler. Diğerlerine göre, daha sakin kalp atışlarına sahiptiler ve daha az endişeli hissettiler.
O yüzden görselleştirme güçlü bir araçtır. Yüksek performanslı bir iş öncesi, duygularınızı doğrudan bir kağıda döküp resmederseniz kaygı düzeyiniz düşecektir. Ama mutlaka nasıl hissettiğiniz hakkında dürüst olun. Sonra, duygularınızı resmettiğiniz kağıdı parçalayıp atın. Bundan sonra kendinizi hafiflemiş hissedeceksiniz.
Bu fikri, her büyük görev veya mülakat öncesi uygulayabilirsiniz. Böylece dikkatinizi kolayca yapmak istediğiniz işe odaklayabilirsiniz. Sonuç olarak, çalışmalarınızda büyük bir fark yarattığınızı göreceksiniz.
4. Çalışma alanınızı düzenlemek için her sabah bir dakikanızı ayırın
Masalarımız, çalışma alanlarımız, işte geçirdiğimiz zaman aslında evimizin bir parçası gibidir. Ama çalışma alanınızda evinizde gibi hissedebiliyor musunuz? Çalıştığınız alanda kendinize ait bir alan oluşturun. Her sabah geldiğinizde, her şeyin olmasını istediğiniz yerde olduğundan emin olun. Ayrıca gerekli tüm araçların kolayca ulaşabileceğiniz yerde olup olmadığını kontrol edin. Eşyalarınızın düzeni konusunda aşırı saplantıya kapılmak sağlıklı değildir, ancak başkalarını rahatsız etmeden iş akışınızı geliştiren bir şeyse kesinlikle zararı yoktur.
Gününüz nasıl olursa olsun kendinizi organize etmenizi ve hazırlamanıza yardımcı olabilir. Özellikle, psikolojik olarak sizi rahatlatır ve yaptığınız iş üzerinde daha güçlü bir hakimiyet sağlarsınız. Eğer çalışma alanınız tamamen size özel ise çok daha iyi. Çünkü istediğiniz gibi dekore edebilirsiniz.
Sizin için neyin işe yaradığını bulun!
Dünyanın dört bir yanındaki profesyoneller, bazı ilginç ve yararlı alışkanlıklara sahip. Peki, sizin alışkanlıklarınız neler? Alışkanlıklarınız, özellikle ayrıntılı veya alışılmışın dışında olmak zorunda değil. Gerçekte, ne kadar basit olursa, o kadar iyi! Mesele, sadece sizi ve çalışanlarınızı doğru zihniyet ortamına sokan davranışları teşvik etmek ve uygulamak. Sizin için yararlı olan alışkanlıkları keşfedin ve onları uyguladığınızda nasıl işe yaradığını görün!
Banu Öztürk