İş Hayatında Söylemeniz Durumunda Pişman Olacağınız 5 Cümle

İş Hayatında Söylemeniz Durumunda Pişman Olacağınız 5 Cümle

Yoğun iş dönemlerimizde baskı altında ve stresli hissediyoruz. Bunun sonucunda da benzer hayatları paylaştığımız iş arkadaşlarımıza karşı çoğu kez bilinçsizce kaba ve kırıcı kelimeler sarf ediyoruz. Pişman olmak istemiyorsanız, kurduğunuz cümlelerin daha kibar ve yapıcı versiyonunu kullanmaya hemen başlamalısınız.

1- Hep bu şekilde yapıyorduk.

Değişimden korkup, tecrübelere sarılmak bir savunma mekanizmasıdır. Ancak ‘Biz hep bu şekilde yapıyorduk’ gibi cümleler size hiç esnek olmayan, kalıplara sıkışmış bir görüntü verir. Onun yerine ‘Bu öncekilerden farklı bir yaklaşım, bunu daha iyi yapan ne ?’ diyebilirsiniz.

2- Yanılıyorsun.

Çalışma arkadaşlarınıza ‘senin söylediğin yanlış, sen yanılıyorsun’ gibi ifadeler kullanırsanız görgü kurallarını aştınız demektir ve bu bazı insanları kızdırabilir. Daha diplomatik sözler sarf edin ve ‘bu nedenlerden dolayı sana katılmıyorum.’ deyin.

3- Yapabileceğim bir şey yok.

Bazı zamanlarda bütün çıkışlar kapalıymış hissine kapılırız. Sanki elimizden hiçbir şey gelmeyecek gibi… Ama ‘yapabilirim’ tutumuna sarılmak, yenilgiye sarılmaktan daha faydalıdır. ‘Yapabileceğim bir şey yok yok.’ Yerine ‘Sıkışmış gibi hissediyorum, başka seçenekler bulmamda bana yardım edebilir misin?’ diye sormak sorunu çözecektir.

4- Bir dakika sonra sende

O bir dakika hiç bitmez. Çünkü bir dakika içinde halledilen çok az şey vardır. İş arkadaşlarınıza böyle bir şey söylerseniz onlara güvence vermeniz gerekir. Gerçek şu ki aceleye getirilen işlerin bir kıymeti yoktur. Bu nedenle ‘Sana ‘belli bir zaman sonra’ döneceğim demeyi denemelisiniz.

5) Benim sorunum değil.

Belki de iş yerinizde kullanmamanız gereken en tehlikeli cevap bu. İş yerinde birçok işle uğraşırken, sizin sorununuz olmayan şeylerle karşılaşmanız iş hayatının getirdiği problemlerdendir. Fakat böyle bir durum karşısında iş arkadaşınıza ‘Benim problemim değil.’ gibi söylemler sizi iyi bir takım arkadaşı olarak göstermeyecektir. Onun yerine ‘Bu konuyu… ile görüşsen daha iyi olur.’ Gibi daha yumuşak ve karşı tarafça da kabul edilebilir ifadeler kullanmalısınız.

7

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı