Hazır Giyim 10 Yılda 300 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor

Hazır Giyim 10 Yılda 300 Milyar Dolar İhracat Hedefliyor

Hazır giyim sektörü gelecek için iddialı hedefler ortaya koydu. Önümüzdeki 10 yılda 250-300 milyar dolar arası ihracat öngören sektör, kg başına ihracat fiyatını 50 dolara, yurtdışı mağaza sayısını 10 bine, halen yüzde 15’e yaklaşan markalı ihracatın payını da yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyor. İhracatın yıldızı konumundaki sektör böylece, gelecekte de liderliğini sürdürme iddiasını taşıyor.

Büyüklük ve net katma değerde Türkiye ihracatçının lokomotif sektörü hazır giyim, önümüzdeki 10 yıl için hedeflediği ihracat büyüklüğüne ulaşması halinde, geçmiş 30 yılda elde ettiği döviz gelirini 10 yılda sağlamış olacak. Sektör ayrıca, halen 24$/kg olan ihracat fiyatını da 10 yıl içinde ikiye katlayarak 50$/kg’a yükselmeyi hedefliyor.

Son 30 yıldır Türkiye ekonomisi ve ihracatında ilk sıralarda yer alan hazır giyim, gelecek 30 yılda da liderliğini sürdürmek için daha fazla tasarım ve koleksiyon, daha fazla marka, daha fazla yurtdışı mağaza, daha fazla katma değerli üretim ile gelecekte de ihracata damgasını vurma hedefine odaklandı. Dünya pazarlarında hızlı, esnek ve tam paket servisle rekabet üstünlüğüne sahip olan Türk hazır giyim sektörü, katma değerli ihracatla da rakiplerden ayrışmış durumda. Türkiye’nin kilosunu 20 dolara sattığı tişörtü, İtalya’nın 125 dolara ihraç edebilmesi, hazır giyim sektörünün potansiyelini,  büyüklüğünü açıkça ortaya koyuyor. Turquality kapsamındaki firmaların ihracat katma değerinin sektör ortalamasından yüzde 40 daha fazla olması da bu öngörüyü destekliyor.

Bugün 211 ülkeye yaptığı toplam 17 milyar dolarlık ihracatla ikinci büyük sektör konumundaki hazır giyim sektörü ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin yıldızı oldu.

Dokuz Canlı Sektör

Farklı ölçeklerde toplam 35 bin işletmenin faaliyet gösterdiği hazırgiyim, imalat sanayi üretimi içindeki yüzde 6.2’lik payı ile gıdadan sonra en büyük sektör iken, istihdamda 490 bini sadece üretimde olmak üzere perakende ve ticaretle birlikte 1.5 milyonluk kişiye iş ve aş sağlıyor. Bu rakamlarla imalat sanayi istihdamında yüzde 14, toplam istihdamda yüzde 4.2 paya sahip. Emek yoğun bu sektörde 1000 euro’luk bir makine yatırımıyla 1.5 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Kriz koşullarına direnç ve uyum gösterebilen ve olağan koşullara dönülmesiyle birlikte hızla yatırım ve üretim seferberliğine başlayabilen hazır giyim, bu niteliği ile ‘’dokuz canlı sektör’’ olarak da anılıyor.

Son 10 yılda 150 milyar dolar net döviz girdisi sağlayan hazır giyim sektörü, geleceğe de iddialı hazırlanıyor. Ülke genelinde yayılmış 15 bin üyeli sektör, potansiyelinden ve gücünden hareketle, iddiasını da ‘’Ülkemizin geçmişinde izimiz, geleceğinde sözümüz var’’ sloganıyla ortaya koyuyor.

1