Havayolu Taşımacılığı

Havayolu Taşımacılığı

Dinçer Delenoğlu
ASSET GRUP Havayolu Müdürü

Günümüzde havayolu sektörü diğer taşıma türlerine göre çok daha fazla ilgi görmekte ve bu ilgi gün geçtikçe de artmaktadır.

Havayolu sektörünün özelliklerinden birisi ulusal ve uluslararası politikalara karşı aşırı hassas bir yapıda olmasıdır. Bu nedenle uluslararası havayolu taşımacılığı ülkelerin kendi politikaları çerçevesinde şekillenmiştir. Bunun en önemli etki ve göstergelerinden birisi ülkelerin yaptıkları ikili anlaşmalarla havayolu işletmelerinin hangi hatlarda operasyon düzenleyeceklerini belirlemiş olmalarıdır. Bu durumda havayolu işletmelerinin pazara ulaşım ve erişim olanakları kendi amaçları, hedefleri, stratejileri doğrultusunda değil ülkelerin çeşitli faktörleri göz önünde tutup belirledikleri politikalar doğrultusunda belirlenmiş  olmaktadır.

Hız ve güvenliğe ilişkin talep ve ihtiyaçlar, ulaşım sistemlerinde bir çeşitlenmeyi beraberinde getirmektedir. Bu çeşitlenme aynı zamanda ulaşım sistemleri arasında büyük bir rekabeti de tetiklemekte, ülkeler bu rekabette üstün gelebilmek amacıyla bu alandaki yatırımlarını arttırmaktadırlar. Temel ulaşım sistemlerinden birini teşkil eden havayolu ulaşımı, diğer ulaşım sistemlerine göre sahip olduğu üstünlükler dolayısıyla her geçen gün daha fazla tercih edilmeye devam etmektedir. Bu gelişme sadece uluslararası taşımada değil aynı zamanda ülke içi ulaştırmada da belirgin bir hal almaya başlamış bulunmaktadır.

Havayolu Kargo Taşımacılığının Üstün Yönleri ise ;

Yüksek hızda taşımayla teslim süresinin kısalması, Ülkeler arasında doğrudan iletişim sağlandığı için politik ve bürokratik olumsuzluklardan en az seviyede etkilenmesi, , Küçük miktarlardaki eşyanın naklinde en uygun ulaşım türü olması,  Dünya geneline yayılmış havaalanı ağının varlığı, ,Yüksek emniyet ve güvenilirlik,  Kargoların elleçleme ve yüklenmesinde gösterilen özen, Planlı ve tarifeli kargo hareketleri, bozulabilir ve canlı hayvan taşımasının güvenli sağlanması ve  Diğer taşımacılık türlerine oranla sigorta primlerinin daha düşük bulunmasıdır

Hava yolu kargo taşıması; gönderici Aracı (Forwarder) ile hava yolu kargo taşıması yapan hava yolu şirketi arasında imzalanan belge ‘Hava Yolu Kargo Taşıma Senedi’ veya diğer adıyla ‘Hava Yolu Konşimentosu’ (A Waybill – AWB) çerçevesinde yerine getirilmektedir

Hava yolu kargo taşımacılığında birçok gönderici, süreçlerin karmaşıklığı ve bürokratik işlemlerin fazlalığı nedeniyle hava taşıyıcıları ile doğrudan bağlantı kurma yerine, alanında uzman bir işletme ile iletişime geçmeyi tercih etmektedir.

Müşterilerin hava yolu kargo taşımacılığında kapıdan kapıya kargo teslimi ile ilgili lojistik hizmet talebi, Forwarder firmaların faaliyet alanlarının daha da gelişmesini sağlamaktadır.

Forwarder firmalar, farklı göndericilerden teslim aldıkları kargoları bir araya getirerek konsolide kargo şeklinde, hacim ve ağırlık bakımından en hesaplı ambalajlamayı yapabilmektedir.

Forwarder firmalar, uluslararası standart ve kalitedeki hizmetleri ile müşteri açısından maliyetleri düşürebilmektedir.

Genel kargo dışında bazı Öne çıkan havayolu kargo çeşitleri ise ;

  • Special Handling -Bu tarz kargoda malzemeler düzgün bir şekilde paketlenmelidir. Özellikle paketleme işleminde ürünlerin korunabilmesi için tamponlama yapılmalıdır.
  • Perishable Goods (çabuk bozulan ürünler) – Eğer ürünler korunmazlarsa mevcut kalitelerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadırlar.
  • Cenazeler 1. Kadavra: insan vücudu. 2. Yakılma kalıntıları: insan bedeninin kül kalıntıları.
  • Değerli ürünler altın, platin, banka belgeleri, hisse senetleri, nakit.
  • Canlı Hayvanlar Evcil hayvanlar veya başka vahşi olmayan hayvanlar kafesler veya kutular içinde güvenli ve uygun şekilde seyahat ederler.
  • Tehlikeli ürünler İnsan sağlığı,güvenliği veya çevre için risk taşıyan maddeler

yerine getirilir.

Havayolu sözleşmesi AWB , İthalatçı veya ihracatçı Havayolu taşıyıcısı (Carrier) Alıcı (Consignee) Freight Forwarder arasında yapılmaktadır.

konu olan bu sözleşme  uluslararası havayolu kargo taşımacılığının yasal çerçevesi olan varşova sözleşmesi la hey protokolü ıata düzenlemelerine tabidir ve varşova sözleşmesindeki tüm hükümler ve kurallar geçerlidir.

Havayolu taşımacılığı sektörünün içerisinde yer alan kuruluşlar ;

Genel anlamda taşımacılık yapan şirketler, havalimanlarını işletenler, yer hizmeti veren kuruluşlar, kargo acentaları ve uluslararası bazda IATA, ICAO gibi kuruluşların yanında ülkemizde ki Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)’ni sayabiliriz. Bu kuruluşlar birbirleriyle iyi entegre olmuş bir şekilde çalışmasıyla insanlara tam zamanında ve hızlı bir şekilde hizmet verilmesi bu sektörün önemini daha da arttırmaktadır.

Ticaretimizin yoğun olarak yaşandığı Çin ve diğer Asya ülkelerinden bir malın denizyoluyla gelmesi yaklaşık bir ay alırken havayolunda bu süre 12 saate inmekte yine aynı şekilde Amerika ve Afrika’nın en uç noktalarına yapılan bir uçuş ortalama 11 saat almakta. İşte bu hız faktörü maliyetlerin artmasına temel sebep olarak karşımıza çıkarken esnek bir hizmet verebilmenin önemini de arttrıyor.

Havayolunda bir diğer önemli konuda emniyet. Bu gün en küçük uçağın bile 60-70 milyon dolar olduğu bir ortamda yapılacak ufak hatalar bile büyük bir zarara sebebiyet verebilir. Uçakların periyodik bakımlarının yapılması Havaalanlarının modernizasyonunun sağlanması bu noktada ayrı bir iş kolu anlamına geliyor. Ve küresel ölçekte değerlendirdiğimizde Havayolu Taşıma sektörü büyük bir nicelik barındırıyor.

Havayolu sektörü  Küreselleşme ile birlikte tüm işletmelerin iş yapma alanını artmıştır ve bu doğrultuda İşadamları dünyanın diğer bir noktasında yaptıkları bir iş bağlantısını kaçırmamak için çok hızlı hareket etmeleri gerekmektedir. Değişen bu koşullar karşısında havayolu işletmeleri, müşterilerine küresel bir şekilde hizmet vermek için adeta bir yarışa girmektedir ve dolayısıyla havayolu taşımacılığının günden güne önemi gelişmektedir.

10

İlgili içerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı