1- Gün içinde verimli olmaya odaklanırlar, yoğun olmaya değil.
Çoğunlukla zamanın ruhundan, gün içinde yoğunluğumuz bitmiyor. Başarılı insanları herkesten ayıran birinci şart: günün yoğunluğunu verime dönüştürebilmek. Gün içinde hepimizin sayısız kararlar alması gerekiyor ancak odaklanacağı şeyleri seçebilenler, herkesten her zaman on adım önde yürüyenler oluyor.
2- Erken uyanırlar.
Erken kalkan yol alır. Şehrin gürültüsü, sosyal medyanın cıvıltısı derken çoğu zaman güne nasıl başladığımızı ve öğle yemeği zamanının nasıl geldiğini anlamıyoruz bile. Ancak güne yalnızca bir saat erken başlamanın kafanızı nasıl pırıl pırıl yapacağını deneyimlemeden bilemezsiniz. Hatta belki de sabah 5’te kalkarak bir günde iki gün yaşamaya bile başlayabilirsiniz: Bunu pratiğe dökenlerden biri tanıdık bir isim; Ferrarisini Satan Bilge Robin Sharma’nın Sabah 5 Kulubü’ne bir göz atabilirsiniz.
3- Meditasyon yaparlar.
Sabah erken, öğlen arasında veya gecenin bir vakti. Meditasyon, eğer onu gözünüzde büyütmezseniz, zamanla alışacağınız muhteşem bir pratiktir. Hem de başarılı insanların zihinlerini en iyi şekilde yönetebilmesinin de başlıca kaynaklarındandır.
4- En iyilerle çalışmaya odaklanırlar.
En iyilerle bir arada olmak demek karşılıklı olarak sürekli beslenebilmek demek. Fizik ve Kimya dallarında iki Nobel sahibi Madam Curie’nin eşiyle paylaştığı iki önemli şey, ilk Nobel’i ve laboratuvarı. Çalışkanlıklarıyla bilinen bu iki bilim insanının büyük kızlarının da Nobel sahibi olduğunu ekleyelim. Bu da işlerinin en iyisi olup işlerini tutkuyla yapanların, gelecek kuşaklara nasıl da iyi örnek olduklarının bir gerçeği.
5- Bedenlerine iyi bakarlar.
İyi beslenme, her gün hareket etme ve iyi uyku. Bedenimize yeterince iyi bakmazsak, başarılarımız nasıl devamlı olabilir? Üstelik son yapılan araştırmalar gösteriyor ki uyku dengemizin beyin sağlığımızla ciddi bir bağlantısı olabiliyor.
6- Dengeli bir yaşamları vardır.
Başarı her ne kadar sürekli para kazanmak, ışıl ışıl bir kariyerle parlamak gibi dursa da aileye ve sevdiklerine yeterince zaman ayırmadıkça gittikçe solan bir niteliğe de sahip. Üstelik mola vermeyi bilmek, bilgeliğin de bir göstergesi.
7- Gözleri pozitif olandadır.
Sürekli işin eksik yanlarını görmek de bir yere kadar. Günün sonunda eksiklikleri bir sonraki güne atabilmek ve küçük zaferlerin tadını çıkarabilmek gerek. Başarılı olanlar, gözlerine pembe gözlükleri takmadan, eğrisiyle ve doğrusuyla bir günü değerlendirebilenlerdir.
8- İlerlemelerinin kaydını tutarlar.
Başarılı birçok insanın günlük tuttuğunu duymuşsunuzdur. İlerlemenin tek günde olmayacağını bildikleri gibi, birçok küçük başarının art arda dizilmesinin kaydına yeri geldiğinde tekrar göz atabilmek paha biçilmezdir. Bu maddenin güzel bir sürprizi olarak; Haruki Murakami’nin edebiyatçı kimliğiyle koşu günlüklerinin kayıtlarını tuttuğu “Koşmasaydım Yazamazdım” kitabını tavsiye edelim.
9- Başarılarını kendileri yaratırlar.
Başarılı insanlar, ilgi duydukları konularda çalışma özgürlüğüne sahip olanlardır. Özgürlüğün en iyi arkadaşıysa sorumluluktur. Doğru bir sorumluluk duygusuyla hareket eden her başarılı insan, şans rüzgarları ondan yana esmediğinde bile başarılı kalmasını bilecektir. Böyle olunca istikrarlı bir yolda ilerlemek de zor olmasa gerek.
10- Detaylı bir plan olmazsa olmazlarıdır.
Dahiler dahi plansız olduklarında başarılı olabileceklerini düşünmezler. Bir roman yazmak, bir konçerto bestelemek — hiçbiri tek bir günün işi değildir. Kağıda geçsin veya dehasının zihninde olup bitsin, tüm başarılar ancak planla varolabilirler.
11- Asla ertelemezler ya da bahane üretmezler.
Ertelemek göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleştirebileceğimiz bir eylem. Zor olanıysa ertelemeden ve bahane üretmeden iştahla önümüzdeki işe devam etmek. Başarılı insanlar kendilerini ödüllendirme mekanizmalarını çözmüş insanlar olarak, ertelemenin günden güne bulaşan bir hastalık olduğunu bilirler. Bahane ve ertelemeleri hayatlarına nadiren dahil ederler.
Tuğçe Futacı
SosyalMedya Co