Potansiyeli, altyapısı ve kalitesiyle Türkiye, tekstil sektöründe oldukça etkili bir pazar. Balkanlar, Kafkaslar, Avrupa, Ortadoğu ve ticari ilişkilerin yeni yeni normalleştiği Rusya, ticari bağlantılarımızın olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Bunun yanında potansiyeli ile dikkat çeken ya da ticari anlamda istenilen seviyeye ulaşmamış; ABD, Güney Afrika, Hindistan ve Çin gibi bölgeler bulunmakta. Peki bu bölgelerde tekstil sektörü ne durumda? Yatırıma ya da ihtiyaca elverişli mi? İşte yanıtlar.
Bebek ve Çocuk Tekstili Sektörü İçin Cazip Pazar: Amerika Birleşik Devletleri
ABD, bebek ve çocuk tekstili sektörü için cazip pazarlar arasında yer alıyor. Bebek ve çocuk tekstilinde 12 milyar dolarlık pazar payı hacmi ile dikkat çeken Amerika’yı Türk firmaları da radarına aldı. Bebek ve çocuk sektörünün en büyük fuarları arasında yer alan ABC Kids Expo’ya da ev sahipliği yapan ülkede, bebek ve çocuk pazarında ağırlıklı olarak Çin, İtalya ve İspanya etkisi olduğunu belirtebiliriz. Kalitesiz ve ucuz Çin mallarının yanında kaliteli ve pahalı olmasıyla dikkat çeken İtalyan ve İspanyol ürünlerine karşılık orta segmentteki boşluğu Türk bebek çocuk tekstil ürünleri ile doldurmak mümkün. Türkiye’nin, ithalat ve ihracat alanında dünya devi olarak kabul edilen ABD’ye olan ihracatının her yıl düzenli olarak artması dikkat çekiyor. ABD, Türkiye’nin toplam ihracatında %4,67’lık pazar payına sahip olurken, sene içinde 5,1 milyar dolarlık değişim sergilenmiştir. En çok ihracatın yapıldığı sektörlerde ise; otomotiv, tekstil ve hazır giyim, gıda ve tarım sektörleri başı çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri 300 milyona yakın nüfusu ve dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi olması sebebiyle iyi analiz edilerek, Türk bebek çocuk sektörü açısından yer alınması gereken bir pazar. Aynı zamanda ABD, organik bebek ve çocuk giyiminin en fazla tercih edildiği ülkelerinde başında yer alıyor. Eyaletlerden oluşan ABD’de pazara girmek isteyen ihracatçıların göz önünde bulundurması gereken konulardan biri, her eyaletin farklı ekonomik, sosyal ve yasal bir yapıya sahip olduğudur. Bu kapsamda pazara yönelik, Ekonomi Bakanlığı tarafından geliştirilen “sektör bazlı ” ve “eyalet bazlı” stratejiler yeni yaklaşımlar getirerek, ihracat yapmak isteyen firmalara rehberlik etmektedir. ABD pazarının önemini fark eden üretici 21 bebek çocuk firması ülke ile ticaret için harekete geçti. Türkiye bebek çocuk sektöründeki faaliyetlerin en yoğun olduğu bölge, Bursa ile İstanbul’dur. Türkiye’nin üretiminin yaklaşık yüzde seksenini Bursa, 1500’den fazla üreticiyle karşılarken; ülkemiz ihracatının ise yüzde kırkını Laleli karşılıyor.
ABD ile Türk tekstil ticaretini geliştirmede önemli adım, QIZ
Hazır giyim ve tekstilde Türkiye ile ABD arasında ticari geliştirmek için gündemde olan QIZ, ABD’nin Ortadoğu’daki barış sürecini desteklemek amacıyla özel bir kanun çerçevesinde oluşturduğu üretim bölgeleri diyebileceğimiz Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) demektir. Ticarette sağladığı en büyük avantaj ise, ABD pazarına gümrük vergisiz tercihli ticaret imkânı sağlamasıdır. ABD’nin Ortadoğu barışına nitelikli sanayi bölgeleri (QIZ) kurarak ekonomik katkı sağlamak amacıyla yola çıktığı QIZ’lerin Türkiye’de de kurulması konusuna sektör olumlu yaklaşıyor. Günümüz şartları altında ABD’nin Türkiye’den giden ürünlere uyguladığı vergileri aşmanın en çabuk ve etkili yolu olarak dikkat çeken QIZ sistemi yıllardır Ortadoğu’da belli başlar ülkelerde başarıyla uygulanıyor. ABD bu sistemi özellikle Mısır ve Ürdün arasında hayata geçiriyor. Şu ana kadar uygulanan QIZ örneklerinin ilgili ülkelere sağladığı getiri oldukça fazla. Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde sahip olduğu kalite ve kapasitesi göz önüne alınarak yapılan hesaplamalara göre Türkiye’de ABD’ye yönelik bir QIZ sisteminin başlamasıyla şu an için 1.2 milyar dolar olan ABD’nin tekstil ve hazır giyim ihracatımızdaki payı 5 yıl içinde 5 milyar doları aşabilir. Bu ticarete diğer sektörlerin de dahil olmasıyla ve farklı bölgelerde yeni QIZ’lerin kurulmasıyla tahmin edilen ihracat artışı 10 milyar dolar şeklindedir. Türkiye’nin ABD ile geçmiş yıllarda yaptığı ticareti ele aldığımızda ise ortaya çok daha iyi bir tablo çıkıyor. Türkiye 2014 yılında ABD’ye 462 milyon dolar ihracat yaparken, 2015 te bu sayı ivme kazanarak 493 milyon dolar olmuştur. Amerikan Ticaret Bakanlığı Tekstil ve Hazır Giyim (OTEXA) verilerine göre ABD sadece geçen yıl 111 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim ürünü ithal etti. Geçen yıl 26.3 milyar doları aşan hacmiyle ihracatın lokomotifi Türk tekstil ve hazır giyim sektörü, mevcut pazarları büyütme ve yeni pazarlara açılma stratejini benimsiyor. Bebek çocuk tekstili dışında resmin bütününe bakmak gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri 111 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim ithalatı ile de dikkat çekiyor. Özellikle Rusya ile yaşanan gerginlik, Suriye ve Irak’taki sorunlar nedeniyle daralan pazarların olumsuz etkisini azaltmak ve ihracatta yeni bir soluk bulmak isteyen Türk tekstil üreticileri için büyük Amerika pazarı cazibesini koruyor.
Almanya, Tekstil İthalatında Önemli Bir Partner!
Tekstil sektöründe etkili ülkelerin başında yer alan Almanya, dünyanın en iyi 4. ihracat ve ithalatçı ülkesi olarak dikkat çekiyor. Almanya bebek tekstili ve araç gereci alanında önemli bir aktör. Almanya, bebek çocuk sektörüne yönelik her yıl düzenlediği etkin fuarlarla sektörün nabzını tutuyor. Sektördeki etkinliği, sağladığı olanaklar ve uluslararası alanda düzenlediği fuarlar ile Almanya, birçok ülkenin ticari faaliyetlerde bulunmayı hedeflediği büyük ve etkili bir pazar. İthalatta yoğun faaliyetleri olan ülkenin, ucuz ve hızlı üretim için tercih ettiği ithalat partnerleri Çin, İtalya ve Hollanda’dır. Çin ile ticarette sıkı ilişkileri olan Almanya, 2000 yılından itibaren Çin’de gerçekleşen ekonomik kalkınmaya ayak uydurmada sıkıntı yaşadı.
Almanya Tekstilde Hızlı Tüketiyor
Almanya’da, özellikle anne olan, kadınlar senede 30 kilograma yakın tekstil ürünü satın alıyor. Bu tüketici alışkanlığına uyum sağlamak isteyen firmalar, daha kısa zamanda üretim gerçekleştirecek satış noktalarına yöneliyorlar. Bu hızlı tüketim davranışı 6 senede 12 koleksiyon üretmeye teşvik ediyor. Diğer yandan online satış kanalı da bunun için etkili bir kanal olarak kullanılıyor. Online satış tarafının daha da gelişmesi hatta 2017 yılına kadar %50 artması bekleniyor. Tekstil’de gerek ithalat, ihracat gerekse e-ticarette Almanya iş ortaklığında iyi bir partner olabilir. Özellikle bebek çocuk sektörü ile ilgili düzenlenen Kind & Jugend fuarına ülkemizden ciddi bir katılım oluyor.
Üretimde ve İhracatta Dünyanın En Etkin Oyuncusu; Çin
Dünya da tekstil sektörü 4-67 milyar ABD doları değerinde olması ile dikkat çekiyor. Sektörün en büyük gücünü, uzun vadeli talep artışları oluşturuyor. Pamuk ve yünden daha az volatilitesi (dalgalanması) olan el yapımı elyaflara daha fazla ağırlık veriliyor olması da sektörün güçlü unsurlarındandır. İnişli çıkışlı ham madde fiyatları ve artan ücretler sebebiyle düşen karlılık oranlarında genel anlamda bir düşüş yaşandı. Bu süreçlerin etkisi tüm ülke pazarlarına yansıdı. Tekstil ve hazır giyim sektörü için global arenada bir değerlendirme yapmak gerekirse, hala bir Çin etkisinden bahsetmek mümkün. Araştırmalar da gösteriyor ki Çin, dünyanın en büyük üretici ve ihracatçısı konumunda. Ülkede üretimin düşük fiyatlardan olması üretim kapasitelerini arttırırken, dünyadaki diğer ülkelere kıyasla kalite noktasında biraz zayıf kalmaktadır. Her sektörde olduğu gibi tekstilde de etkili olan Çin, geçmişe kıyasla eskisi kadar popüler olmasa da hala güçlü bir aktör olarak sektörde yer alıyor, ‘ilerleyen dönemlerde Çin yerini başka bir pazara kaptırır mı?’ bunun yanıtı kestirmek güç.
Kaynak: Baby & Kid Store Temmuz – Ağustos 2016