Nisan ayı içerisinde yapılan önemli gördüğümüz mevzuat değişiklikleri aşağıdadır.
- Ayın en önemli gelişmelerinden bir tanesi olarak, ABD menşeli 5201 tarife pozisyonundaki pamuk ithalatında %3 oranında anti-damping vergisi uygulaması başlatılmasını görüyoruz. Bu tarifeden yapılacak ABD harici ülkeler menşeli ithalatlarda menşe belgesi ibrazı zorunlu hale gelmiştir.
- Yine çok önemli gördüğümüz değişikliklerden bir tanesi de, 4202 tarife pozisyonunda yer alan çanta, valiz, cüzdan, sandık vb. eşyaların ülke ayırımı yapılmaksızın yapılan ithalatlarında 2.30$ brüt kg(maksimum 3.25$ adet) olarak uygulanmakta olan ek mali yükümlülük şeklindeki korunma önleminin süresinin 07.04.2016 tarihi itibariyle sona ermiş olması nedeniyle bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasıdır.(önlem 2008 yılından bu güne uygulanmaktaydı)
- İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünce; 2015 yılı içerisinde ayakkabı ve oyuncaklarla ilgili 2012/4 sayılı genelge hükümleri çerçevesinde gümrük kimyagerliğinde tahlil şeklinde denetimler yapıldığı, fakat şu anda ayakkabı, oyuncak ve azo boya kontrolüne tabi ürünlere 2012/4 sayılı genelge hükümleri çerçevesinde gümrük kimyagerliğinde tahlil şeklinde bir denetim yapılmadığı,(GTİP tespiti için tahlile gönderilebilir) sadece ‘’Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği’’(Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/12) eki Tüketici ürünlerine gümrük kimyagerliğinde tahlil şeklinde denetimler yapıldığı şeklinde bir yazı yayınlamıştır. Yazıya göre bahsedilen ürünlerin şu anda ilgili genelgeye istinaden Tüketici Ürünlerinin Denetimi açısından Gümrük Kimyagerliğinde herhangi bir tahlil işlemi yapılmaması gerekmektedir.
- Türkiye’de ikamet etmeyen kişilere ihracat istisnası kapsamında yapılan satışlara ait özel faturaların e-arşiv fatura olarak düzenlenebileceği ile ilgili bir yazı yayınlanmıştır.
- Antrepo stok kayıtları, antrepo beyannamesinde kayıtlı toplam kap adedi ve kg üzerinden tutulmakta idi. Stok kayıtlarının, antrepo beyannamelerindeki kalem bilgilerinin de görülebilecek şekilde tutulması gerektiği ile ilgili yeni bir yazı yayınlanmıştır.
- AB menşeli 01 ila 24. Fasıllarda yer alan bazı gıda ürünlerine, tarife kontenjanı uygulaması şeklinde gümrük vergisi muafiyeti uygulanmaktadır.1701.99
GTİP’de yer alan kamış ve pancar şekeri ithalatı da tarife kontenjanından yararlanılabilecek ürünler kapsamına alınarak, ithal lisansı alınması halinde gümrük vergisinden muaf olarak ithal edilebilir hale getirilmiştir.
- Dahilde İşleme Rejim kararının resen kapatma ile ilgili hükümlerinde değişiklik yapılmıştır.
Dahilde işleme rejimi tedbirlerine uyulmaması halinde uygulanacak müeyyidelerle ilgili 22.maddenin ğ bendinde yer alan ”Dahilde işleme izin belgesinin/izninin resen kapatılması halinde varsa alınmayan vergi” hükmü yürürlükten kaldırılmıştır.
– Eklenen aşağıdaki geçici madde ile;
– Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen ve süresi içerisinde taahhüt kapatma müracaatı yapılmaması nedeniyle resen kapatılan dahilde işleme izin belgeleri ile ilgili olarak belge sahibi firmalarca, resen kapatmanın geri alınmasını teminen, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 3 (üç) ay içerisinde ilgili Bölge Müdürlüklerine müracaat edilmesi ve belge süresi içerisindeki ihracatın tevsik edilmesi durumunda, uygun görülen müracaatlar Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) intikal ettirilir. Bakanlıkça resen kapatma işleminin geri alınmasının uygun görüldüğünün Bölge Müdürlüklerine bildirilmesi halinde, Bölge Müdürlüklerince resen kapatma işlemi geri alınır.
hükmü getirilmiştir.
- Çin menşeli 2915.12.00.00.12 GTİP de yer alan sodyum formiat isimli eşyanın ithalinde CIF%31 oranında anti-damping vergisi uygulaması başlatılmıştır.
- Mozambik, Genelleştirilmiş Tercihler sistemi kapsamında prosedürünü tamamlamıştır. İlgili tebliğin Resmi Gazetede yayınlanmasına kadar bu ülkeden FORM A belgesi kapsamında yapılacak ithalatlarda, tavizli vergi oranı ile diğer ülkelere uygulanacak vergi oranı arasındaki farkın teminata bağlanarak işlem yapılması gerektiği görüşlü bir yazı yayınlanmış olup konu ile ilgili tebliğin yayınlanması beklenilmektedir.
- Gümrük işlemelerinin kağıtsız ortamda yürütülmesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının diğer Bakanlıklarla koordinasyon çalışmaları devam etmekte olup Nisan ayı içerisinde tek pencere e-belge uygulaması kapsamına alınan önemli gördüğümüz izinler aşağıdadır.
– Geçici İthalat İzinleri tek pencere sistemi e-başvuru uygulaması kapsamına alınmıştır.
– Ürün Güvenliği ve Denetimi 2016/11 sayılı kişisel koruyucu donanımları tebliği kapsamında alınan ithalat izinleri tek pencere e- belge kapsamına alınmıştır.
– Kültür fonu tahsilatı tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
– Telsiz ve Telekominikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği, Oyuncakların İthalat Denetimi Tebliği ve Yapı malzemelerinin İthalat Denetimi Tebliği kapsamındaki denetimler tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
– Nihai kullanım izin başvuru işlemlerinin tek pencere e-belge sistemi kapsamına alınmıştır.
– Yatırım teşvik belgesi müracaatlarında ithal makine teçhizat listesi ve bu listeye ait başvuru numaraları 02.05.2016 tarihinden itibaren tek pencere e-belge sistemi kapsamına alınmıştır.
– Gübre ithalatlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenecek belgeler için başvurular tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
– Ekonomi Bakanlığınca bedelsiz ihracata ilişkin tebliğ kapsamında verilecek izinler tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır
– Tıbbi cihazlar, Pil ve Akümülatörler ve Ayakkabıların ithalatında Ekonomi Bakanlığı birimlerince düzenlenen uygunluk yazıları tek pencere e-belge kapsamına alınmıştır.
– Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uygunluk Yazısı (hayvan-hayvansal ürünler)tek pencere e-belge sistemi kapsamına alınmıştır.
– Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uygunluk Yazısı (Bitki Karantinası)tek pencere e- belge sistemi kapsamına alınmıştır.
– Atık ve katı yakıt İthalat izin belgeleri-tek pencere e-belge sistemi kapsamına alınmıştır.
– Serbest Bölge işlem formları tek pencere e- belge Sistemi kapsamına alınmıştır.
- Özet beyanda eşya tarife kodunun düzeltilmek istenmesi durumunda çoğunlukla eşya fiziki muayeneye tabi tutuluyor, daha sonra beyanname aşamasında eşyanın kırmızı hatta düşmesi durumunda tekrar fiziki muayeneye tabi tutuluyordu. Bu işlem ciddi zaman ve maliyet kaybına neden olduğundan, özet beyan aşamasında eşya kodu düzeltmelerinde eşyanın fiziki muayeneye tabi tutulmasına gerek olmadığı, konşimento bilgilerine istinaden düzeltmenin yapılabileceği ile ilgili bir yazı yayınlanmıştır.
- Güney Kore Menşe Şahadetnamelerinin(vergi indirimi sağlayan belge fatura beyanıdır) doğruluğunun sorgulanmasında kullanılacak Web Adresinin yer aldığı bir yazı yayınlanmıştır.
- Bazı tüketici ürünlerinin denetimi, Ürün Güvenliği ve Denetimi 2016/12 sayılı tebliğ ve 2012/4 sayılı genelge kapsamında gümrük kimyagerliğinde tahlil şeklinde yapılmaktaydı. 2016/12 sayılı tebliğ, 30.04.2016 tarihli resmi gazetede yayınlanan 2016/25 sayılı tebliğ ile yürürlükten kaldırılmış olup listedeki tüketici ürünlerinin denetimi bundan sonra GTB-İRİS(İthalatta Risk Esaslı Kontrol Sistemi) kapsamında tareks sisteminde olduğu gibi risk analizine göre gümrük beyannamesinin tescil işleminden önce yapılacaktır.
Firmaların GTB-İRİS’te tanımlanması, kullanıcı yetkilendirmesi, GTB-İRİS’e başvuru işlemleri ve Tebliğ kapsamındaki denetimlere ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek olup Bakanlığın internet sayfasında duyurulacaktır.
Tebliğ 02.05.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya gümrükte bulunan ürünlerin ithalatı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2016/12) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Bazı Tüketici Ürünlerinin Gümrük Kontrolü konulu 30/11/2012 tarihli ve 2012/4 sayılı Genelgesi ile 10/1/2014 tarihli ve 2014/2 sayılı Genelgesine göre sonuçlandırılacaktır.
Mayıs ayındaki gelişmeler ve mevzuat değişiklikleri ile ilgili görüşmek dileğiyle.