Fiziksel İnternet: Lojistik Sektörü İçin Yeni Kavram

Fiziksel İnternet: Lojistik Sektörü İçin Yeni Kavram

Avrupa Birliği’nin gelişim programı Horizon 2020 kapsamında kurulmuş olan ALİCE’de (Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe) ”Sürdürülebilir ve Rekabetçi Lojistikte Entegre Taşımacılık Sistemleri” tartışıldı.

Şubat ayında Viyana’da gerçekleşen bu uluslararası toplantıya 100’ün üzerinde üst düzey delege katıldı. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’ni Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nil Tunaşar’ın temsil ettiği toplantıda geleceğin tedarik zincirini kurgulamak üzere yol haritaları belirleme çalışmaları yapıldı. Lojistik sektörünün geleceği Avrupa Birliği’nde masaya yatırıldı. 2-3 Şubat 2016 tarihlerinde Wirtschaftsuniversitat Wien’de (Viyana Business & Economy Üniversitesi) gerçekleştirilen ve 100’ün üzerinde üst düzey delegenin katıldığı ALİCE (Alliance for Logistics Innovation through Collaboration in Europe) toplantısında ‘Sürdürülebilir ve Rekabetçi Lojistikte Entegre Taşımacılık Sistemleri’ teması tartışıldı.

Lojistik performansta yüzde 30’luk iyileştirme sağlanabilir.

Avrupa Birliği’nin gelişim programı Horizon 2020 kapsamında kurulan European Technology Platform’ larının (ETP) en önemlilerinden biri olan ALICE, tedarik zinciri kapsamında yer alan lojistiğin araştırma ve inovasyon platformu niteliğinde. Bu platform geleceğin dünyasında sürdürülebilir bir tedarik zincirinin kurgulanmasına yönelik kapsamlı bir stratejiyi tüm paydaşlar ile tartışarak belirlemek misyonu ile hareket ediyor. Viyana’da gerçekleşen ve UTİKAD’ı temsilen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nil Tunaşar’ın katıldığı toplantılarda daha düşük yatırım maliyetleri ile tedarik zincirinin izlenebilirliğini ve güvenliğini sağlayarak lojistik performansta yüzde 30’luk bir iyileştirme yapılabileceği ifade edildi. Üst düzey kamu temsilcileri, akademisyenler, büyük sanayi kuruluşlarının yöneticileri ve bilgi teknolojileri temsilcilerinden oluşan 100’ü aşkın delege; toplantılarda senkronize çok modlu taşımaların akışım sağlayacak koridorlar, akıllı transit üsleri, bütünleşik lojistik kurgusu için bilişim sistemleri, tedarik zinciri koordinasyonu, şehir lojistiği gibi alt başlıkları da görüştü.

Geleceğin tedarik zinciri için yol haritaları çalışmaları

Toplantıların temelini ‘Fiziksel İnternet’ adı verilen yeni konsept oluşturdu. Küresel ve açık bir platform olarak planlanan fiziksel internet ile senkronize bilgi ve buna paralel ürün akışını sağlayan akıllı kargo üsleri, GPRS, RF ve IoT (nesnelerin interneti) teknolojileri ile tamamen izlenebilir mal hareketleri sayesinde dar boğazlan engellemek, maliyetleri düşürmek, emisyonu azaltmak gibi geleceğin tedarik zincirini kurgulamak üzere yol haritaları belirleme çalışmaları yapıldı. ALICE’in bir sonraki toplantısı TRA (Transport Reasearch Arena) tarafından düzenlenen 6. Avrupa Transport Araştırma Konferansı ile paralel olarak 18-21 Nisan 2016 tarihlerinde Varşova’da gerçekleşecek ve UTİKAD sürdürülebilir bir gelecek için bu çalışmalara katkıda bulunmaya devam edecek.

2