ASSET Gümrük Müşavirliği, sektöründe ilk 10 içerisindeki en genç firma. Bu hızlı büyümenin sebepleri ve fark yarattığınız “Optimus” yazılımınızdan da söz edelim mi?
Öncelikli olarak ifade etmek gerekirse; hizmet sektöründe başarı, ekibinizin başarısıyla doğru orantılıdır.Özverili ve donanımlı ekibimizin olması, en büyük kazanımımız ve varlığımız oldu. Bu çerçevede, hedef performans göstergelerimize uygun prim sistemimiz ve mesleki eğitim/gelişim konularında sektörde fark yaratan sistemlerimiz ve yürüttüğümüz projelerimiz var. Bunlar dışında teknolojiye verdiğimiz yüksek önem bir diğer öncelikli konumuzdur. ASSET Grup’un akıllı yazılımı ve inovatif düşüncenin eseri olan Optimus, bilişim sistemleri, yazılım, iş geliştirme ve raporlama bölümlerindeki ekiplerimizle müşterilerin, maliyet, süreç ve genel istatistiklerinin raporlanması gibi konularda etkin ve anlık bilgi paylaşımlarına olanak sağlıyor; böylece, özellikle yoğun dış ticaret hacmi olan müşterilerin süreç ve maliyet avantajı yaratmalarına yardımcı oluyor. Ayrıca sektördeki tüm firmalarda standart olan mevzuat, Tareks, dahilde işleme, teminat, kurye ve saha ekipleri gibi standartlar, işin olmazsa olmaz konuları. Bu anlamda zaten başarılı bir ekibimiz var. Fakat fark yarattığımız konular kısaca; insan ve teknolojiye verdiğimiz önem ve bu doğrultuda da firma kültürü olarak benimsediğimiz sürekli gelişim ve sürekli iyileştirme felsefesidir.
Lojistik faaliyetlerinizde hangi taşıma türlerinde yoğunlaşıyorsunuz?
ASSET Lojistik olarak ilk olarak deniz ve havayolu taşımalarında faaliyetlerimize başladık. Akredite olduğumuz lojistik ağlar ve dünya genelinde rekabetçi fiyatlarımız sayesinde de iyi bir hacim yakaladık. Ayrıca Halkalı Gümrüğü’nün taşınacağı bölge olan Çatalca Muratbey Bölgesi’nde antrepo yatırımlarımız devam ediyor. Son dönemde, buna paralel kara yolu taşımaları için ekiplerimizi de oluşturduk ve başta Avrupa hattı olmak üzere kara yolu taşımalarına ağırlık vermeye başladık. Diğer bir yoğunlaştığımız alan da yurt içi taşıma ve bu konudaki çalışmalarımıza da ara vermeden devam ediyoruz.
Son olarak, lojistik sektörünün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Mesleğe başladığım yıllarda yurt dışından getirilen basit bir katalog, numune ve belge bile o dönem “Tahakkuk Varakaları” ile işleme tabi tutuluyor ve sırf gümrük işlemleri bile 1-2 iş günü sürüyordu. Şu anda mevzuatın basitleştirilip, AB normlarına uyumlaştırılmasıyla son yıllarda patlama yaşanan e-Ticaret sitelerinden verilen siparişlerde, belirli kıymete kadar olan eşyaların, ABD ve Uzak Doğu’dan kapımıza kadar birkaç gün içerisinde teslim edildiğini görüyoruz. Bürokrasi, gümrük prosedürleri ve diğer mevzuatlar basitleşirken, lojistik ihtiyaçlar da aynı hızla artış gösteriyor. Devletlerin dünya ticaretinde ülke paylarını artırma isteği doğrultusunda ulaştırma ve büyük ölçekli lojistik köy yatırımlarına ağırlık vermesi, ticari rekabette lojistik maliyetlerinin öneminin daha da artması, modern işletmecilik anlayışının sektörde gelişmesi gibi nedenlerle uluslararası rekabetin daha çetin bir hal alacağını söyleyebilirim. Teknoloji olaraksa İnternetin ticaret hayatımızın merkezine yerleşmesi ve son gelişmeler eşliğinde insansız TIR ve araçların yollara çıkması, droneların paket taşımalarında kullanılmaya başlanması, akıllı depolama sistemlerinin yaygınlaşması, Nesnelerin İnterneti gibi kavramların hayatı-mıza girmesi gibi yeniliklerin ticaret hayatına ve “lojistik” kavramına önümüzdeki yıllarda beklenenden çok daha hızlı bir şekilde yerle-şeceğini ve alışılmış geleneklerin değişeceğini de ifade edebilirim.